Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Vjeran Kokor

Predmet: Informatika

Škola: Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, Vinkovci

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

UBUNTU, DOBRO A BESPLATNO

S tim ciljem sam na svojem netbooku instalirao OS Ubuntu 12.04 LTE (jedna od popularnijih verzija Linux operacijskog sustava). Za sve one koji su još uvijek novi u svemu ovome: NE, operacijski sustav Windows 7 nije jedini operacijski sustav koji postoji!

Instalacija samog operacijskog sustava je glatka, i ne zahtjeva gotovo uopće asistenciju. Impresioniran sam što se Ubuntu instalirao do kraja glatko, te što je sav hardware bio instaliran ispravno. Čak, štoviše, svi dodaci za računalo s kojima imam problema prilikom instalacije na Windows XP/Windows 7 su se na Ubuntu instalirali neprimjetno. U prvi mah nisam ni znao da je sve instalirano i da sve radi. Cool!

OK. Ali mora da je ovaj novi operacijski sustav manjkav. Ipak, košta samo 0 kn?

Srećom, ovo ni izdaleka nije slučaj. Ubuntu se instalira s omanjom hrpicom korisnih programa, od kojih treba izdvojiti Libre Office (nešto kao Microsoft Office). I ovaj dodatak košta 0 kn. Sve mi se više sviđa ovo novo rješenje za moj notebook.

Brzina je pristojna. Sve radi dobro. Jedino valja napomenuti da je potrebno kratko vrijeme prilagodbe, jer se ipak radi o potpuno novom operacijskom sustavu. Bežične mreže rade savršeno, Internet također. U operacijskom sustavu automatski je instaliran Mozilla Firefox. Zakrpe za ovaj operacijski sustav se izdaju redovito, što ulijeva dodatnu sigurnost da će s vremenom postati još bolji.

Nakon nekoliko mjeseci korištenja uočio sam nekoliko manjih bugova, no ništa značajno. A s obzirom da je ovaj operacijski sustav u potpunosti besplatan, te da se s njim isporučuje dovoljno programa potrebnih za ozbiljan rad, te zbog činjenice da nisam pronašao hardware koji se na njemu nije instalirao u ispravno, od srca preporučam ovaj operacijski sustav.

I na kraju, sve ovo što ste ovdje mogli pročitati napisao je dugogodišnji  korisnik operacijskih sustava MS Windows.  Time i ova pohvala ima veću vrijednost.Pogledano: 3357 puta.  Dodano: 20.08.2012. 09:16:53 od Vjeran Kokor
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.9/5 (Broj glasova: 99)