Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Damir Vrbanec

Predmet: Informatika

Škola: IV. osnovna škola Varaždin, Varaždin

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

Što je web stranica?

Web stranica je spoji teksta, slike, animacije i zvuka na jednom mjestu smještana na nekom od velikog broja računala povezanih u najveću mrežu na svijetu - Internet.

Internet danas broji na milijarde web stranica i svakim danom ih je više i više. Sve te web stranice cijeloga svijeta (eng. World Wide Web - WWW) medusobno su povezane hyper-linkovima (eng. link - veza) koji ostvaruju vezu izmedu različitih web stranica. 

 Primjer izgleda web stranice (http://4osnovna-vz.hr)

web_IVos_vz.jpg

 

Kao što vidite web stranice obiluju slikama, tablicama, izbornicima, efektno ukršenim i animiranim tekstom pa čak i muzikom u podlozi. Naravno za sve te "sitnice" potrebno je mnogo truda i vještine!

MS_FrontPage.jpg
Izgled sučelja programa MS FrontPage XP


Unos teksta na web stranicu - ništa lakše...

Na web stranicu unosimo tekst, obradujemo ga na vrlo jednostavan način - jednako kako i to radimo u Word-u ili nekom sličnom programu za obradu teksta.

Za uredivanje teksta koristimo alate iz alatne trake ispod glavnog izbornika.
Prisjetimo se Word-a - stvar je 99% ista...


Kako ubaciti sliku na web stranicu?

Kad želimo ubaciti sliku na našu web stranicu koristiti ćemo sličicu - ikonu INSERT PICTURE na traci s alatima.

Na web stranicu možemo postaviti samo one slike koje zajedno s web stranicom kasnije postavljamo (upload) na server ili bilo koju drugu sliku koja je već na Internetu (na nekoj web stranici)!


A sad ono pravo - povezivanje web stranica!!!

Kad želimo povezati dvije web stranice moramo označiti tekst ili sliku i napraviti tzv. hyperlink(primjer: http://free-vz.t-com.hr/Damir.Vrbanec/index.html) ili kraće link desnim klikom na označenom mjestu i s padajućeg izbornika odaberemo hyperlink. Zatim odaberemo iz ponudene liste stranica na koju stranicu želimo napraviti link (vezu) ili utipkamo potpunu URL adresu bilo koje web stranice koja se nalazi na Internetu.

 


Spremanje (Save As -> Save) web stranice!!! 

Web stranice nazovite imenom koja ne sadrže hrvatske palatale (č,ž,š itd.) niti razmake(prazna mjesta)!

Preporučam da prvu (glavnu ili početnu) web stranicu nazovete index.html ili index.htm kako bi bilo omogućeno kasnije pretraživanje u tražilicama na Internetu (npr. Google-u).

Sve web stranice snimajte u istu mapu (direktorij) kao i sve slike u posebnu mapu kako bi održali preglednost i jednostavnost kasnijih izmjena i samog uplaod-a web stranica na Internet.

 Pogledano: 15563 puta.  Dodano: 27.03.2008. 18:47:09 od Damir Vrbanec
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.6/5 (Broj glasova: 174)