Cool School se mijenja

COOL-SCHOOL PROJEKT

Kako je nastao projekt cool-school?

Ideja za ovaj projekt nastala je na temelju iskustva u radu s učenicima i roditeljima. Primijetila sam da učenici imaju interes za proširivanje sadržaja i saznanja stečenih na satu, a vremensko ograničenje sprečava nas da se bavimo takvim dodatnim pitanjima. Rodila se ideja o komunikaciji i izmjeni iskustava i materijala putem interneta.

Cool-school projekt omogućuje učitelju dodavanje sadržaja na Internet stranice prema vlastitoj procjeni i interesu svojih učenika.

Svaki roditelj povremeno naiđe na problem koji bi lakše riješio uz pomoć učitelja, a koji mu nije dostupan. Bez obzira na temu koja okupira roditelja dobro je imati mogućnost obratiti se učitelju svog djeteta ili nekom od prosvjetnih djelatnika koji su voljni odgovoriti na pitanje i pomoći.

Cool-school projekt nudi mogućnost komunikacije roditelja i učitelja. Roditelji mogu i međusobno izmjenjivati iskustva, postavljati pitanja ili diskutirati.

Interakcija i komunikacija je višesmjerna, a predstavlja brz, pouzdan i primjeren pritok informacija.Što je cool-school projekt?

Cool-school projekt je internetska stranica namijenjena prvenstveno učiteljima, učenicima i njihovim roditeljima. Radi se o internetskim stranicama na kojima učenici i roditelji mogu neposredno komunicirati s predmetnim nastavnikom, učiteljem. Učitelji i prosvjetni djelatnici mogu objavljivati članke namijenjene učenicima ili roditeljima. Učitelji također mogu objavljivati i izmjenjivati nastavne materijale kao što su PP prezentacije, tekstualne datoteke, fotografije…Cilj cool-school projekta.

Svrha projekta je omogućiti učiteljima objavljivanje sadržaja namijenjenog učenicima, a koji bi mogao upotpuniti i proširiti saznanja sa nastavnog sata. Tim procesom želimo prevladati neke od nedostataka tradicionalnog pristupa stjecanju znanja i dinamizirati komunikaciju među sudionicima odgojno obrazovnog procesa.

Osnovni cilj projekta je ponuditi prostor za izlaganje uradaka nastavnika kako bi se omogućilo primjerenije istraživanje obrazovnih sadržaja koristeći suvremena informatička rješenja.

Ostali ciljevi projekta su: komuniciranje i razmjena iskustava s ljudima unutar struke, a neograničeno diljem Republike Hrvatske, stručna pomoć, stvaranje baza obrazovnih resursa, objavljivanje kvalitetnih iskustava i njihovo javno propitivanje, te unapređivanje odgojne i obrazovne prakse.Kako se postaje korisnik cool-school projekta?

Korisnici cool-school projekta mogu postati učitelji u osnovnoj ili srednjoj školi, ravnatelji, stručni suradnici i studenti koji se školuju za rad u prosvjeti uz obvezu da je sadržaj vezan uz struku i odgoj i obrazovanje.

Da bi postao korisnik potrebno je ispuniti prijavu. Korisnici postaju aktivni nakon što objave neki članak, a dobivaju status „Top korisnika“ kad se istaknu brojem objavljenih članaka.

Korisnici također mogu sudjelovati u radu diskusijske liste koja prvenstveno služi za razmjenu ideja, informacija i nastavnih materijala.